پیشگیری از ضعیف شدن چشم مهم تر از درمان آن است. چشم ها به عنوان یکی از مهمترین و حساسترین اعضای حسی بدن، نقش بسیار حیاتی در زندگی روزمره ما ایفا میکنند. متأسفانه، برخی مشکلات و بیماریهای چشمی میتوانند به شدت کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهند. توجه به سلامت چشمها و پیشگیری از بیماریهای چشمی بسیار حائز اهمیت است. غربالگری و مراجعه به اپتومتریست به طور منظم میتواند در تشخیص و درمان به موقع این مشکلات بسیار مؤثر باشد. در طول روز بدن آن که متوجه شویم کارهایی انجام میدهیم که موجب ضعیف شدن چشم ها می شود. در ادامه میخواهیم با این موارد و روش های جلوگیری از ضعیف شدن چشم ها آشنا شویم.
عواملی که موجب ضعیف شدن چشم می شود
استفاده طولانی مدت از دستگاه های دیجیتال (موبایل، کامپیوتر، تلویزیون) بدون رعایت استراحت چشم می تواند باعث خستگی چشم، خشکی چشم و کاهش تدریجی بینایی شود. پس حتما باید به طور مرتب چشم ها را استراحت داد.
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مستقیم بدون حفاظت می تواند به تدریج به آسیب های چشمی جدی منجر شود. استفاده از عینک آفتابی مناسب ضروری است.
عدم رعایت بهداشت چشم و نظافت صحیح آن می تواند زمینه ساز ابتلا به عفونت ها و بیماری های چشمی شود. بنابراین شستشوی منظم چشم ها با آب تمیز ضروری است.
رژیم غذایی ناسالم و کم بودن مواد مغذی موردنیاز چشم ها می تواند باعث تضعیف سلامت چشم ها شود. باید رژیم غذایی مناسب و غنی از ویتامین ها و مواد معدنی مفید برای چشم ها داشت.
پس با عدم رعایت این موارد و توجه مداوم به سلامتی چشم ها ضعیف شدن بینایی اتفاق می افتد. با آگاهی از این موارد و رعایت آن به راحتی از ضعیف شدن چشم های خود پیشگیری کنید.
علائم ضعیف شدن چشم چیست؟
با ضعیف شدن چشم ها و افزایش فشار روی چشم علائمی احساس خواهید کرد. برخی از علائم رایج ضعف چشم عبارتند از:
- خستگی و درد چشم پس از مدت کوتاهی استفاده از موبایل، کامپیوتر و دیگر دستگاه های دیجیتال
- سوزش، احساس خشکی و تحریک چشم ها
- تاری دید و مشکل در تمرکز کردن روی اشیا
- دوبینی و مشکل در تشخیص وضوح اشیا
- حساسیت به نور شدید و مشکل در تطبیق با تغییرات نوری
- سردرد ناشی از استرین چشمی
- چشمان قرمز و ملتحمه ملتهب
- افزایش اشک ریزش ناخواسته چشم ها
- کاهش توانایی در تشخیص رنگ ها و جزئیات
- مشکل در دید شب و کم نوری
اگر این علائم به طور مداوم مشاهده شود، حتما باید با چشم پزشک مشورت کرد تا علت بررسی و روش های درمانی ارائه شود. پیشگیری و مراقبت منظم از چشم ها بسیار مهم است. مراجعه به پزشک را جدی بگیرید.
راه های جلوگیری از ضعیف شدن چشم
وقت آن است که با روش های جلوگیری از ضعیف شدن چشم آشنا شویم و مراقبت از چشم های خود را آغاز کنیم . در ادامه چند راه موثر برای کمک به پیشگیری و کاهش فشار چشم را بررسی خواهیم کرد:
استراحت های منظم داشته باشید:
قانون 20-20-20 را دنبال کنید – هر 20 دقیقه، به مدت 20 ثانیه به چیزی در فاصله 20 فوتی نگاه کنید. این به چشمان شما فرصت استراحت و تمرکز مجدد می دهد. سعی کنید هر ساعت 5 تا 10 دقیقه استراحت کنید تا به چشمان خود استراحت کامل بدهید.
تنظیمات نور صفحه نمایش خود انجام دهید:
روشنایی و کنتراست صفحه را تا سطوح راحت کاهش دهید. اندازه متن را افزایش دهید و روی محتوا بزرگنمایی کنید تا از چشمک زدن جلوگیری کنید. حالت شب یا فیلترهای نور آبی را در دستگاه های خود فعال کنید.
بهینه سازی نور:
نور بالای سر و تابش خیره کننده روی صفحه نمایش خود را کاهش دهید. صفحه نمایش خود را طوری قرار دهید که از نور مستقیم پنجره ها یا لامپ ها جلوگیری شود. در صورت نیاز از فیلتر صفحه نمایش ضد تابش استفاده کنید.
بیشتر پلک بزنید:
پلک زدن منظم داشته باشید تا چشمان خود را مرطوب نگه دارید. در صورت احساس خشکی چشم از قطره چشم استفاده کنید.
موقعیت و فاصله خود را تنظیم کنید:
صفحه نمایش خود را در فاصله 18 تا 26 اینچی از چشمان خود قرار دهید. یک سوم بالای صفحه را در سطح چشم یا کمی پایین تر از آن نگه دارید. صاف بنشینید و شانه های خود را شل کنید.
چشمان خود را ورزش دهید:
قانون 20-20-20 که قبلا ذکر شد را امتحان کنید. به اشیای دور نگاه کنید تا چشمانتان از کارهای نزدیک فاصله بگیرد. انجام ورزش چشم برای تقویت بینایی را جدی بگیرید.
از قانون 20-20-20 برای دستگاه های دیجیتال استفاده کنید:
هنگام استفاده از تلفن، تبلت و رایانه، همان دستورالعمل 20-20-20 را دنبال کنید.
رژیم غذایی سالم داشته باشید:
غذاهای غنی از مواد مغذی مفید برای چشم مانند لوتئین، زآگزانتین و اسیدهای چرب امگا 3 را بگنجانید.
به عنوان مثال می توان به سبزیجات برگ دار، ماهی قزل آلا و آجیل اشاره کرد.
به اندازه کافی بخوابید:
سعی کنید 7 تا 9 ساعت خواب باکیفیت در شبانه روز داشته باشید تا چشمان شما دوباره شارژ شوند.
استفاده از این روشها می تواند به جلوگیری و کاهش فشار چشم هایتان کمک کند، به خصوص اگر زمان زیادی را صرف خیره شدن به صفحه نمایش های دیجیتال می کنید.
برای تقویت چشم چه بخوریم؟
برای تقویت و حفظ سلامت چشمان خود، توصیه میکنیم که در رژیم غذایی خود به موارد زیر توجه کنید:
مواد غذایی غنی از ویتامین A:
هویج، کدو حلوایی، اسفناج، تخم مرغ، ماهی چرب مانند سالمون
مواد غذایی حاوی ویتامین C:
پرتقال، لیمو، فلفل قرمز، کیوی، گوجه فرنگی
مواد غذایی غنی از ویتامین E:
آجیل، دانههای روغنی مانند بادام، گندم، روغن زیتون
مواد غذایی حاوی زئاکسانتین و لوتئین:
اسفناج، کلم بروکلی، ذرت، تخم مرغ
مواد غذایی حاوی امگا-3:
ماهی چرب مانند سالمون، آزاد، ماهی تن، روغن زیتون، آجیل و دانهها
مواد غذایی غنی از روی:
گوشت قرمز، ماهی، حبوبات، تخم مرغ
این مواد غذایی به دلیل داشتن ترکیبات مغذی مناسب برای چشم، میتوانند در تقویت بینایی و پیشگیری از بیماریهای چشمی مؤثر باشند. همچنین سبک زندگی سالم، استراحت مناسب چشم و انجام ورزشهای چشمی نیز به سلامت چشم کمک میکند.
بنابرایم با رعایت این نکات و انجام تمرینات و رژیم غذایی مناسب، میتوانید بینایی خود را تقویت و حفظ کنید. همچنین، مشوره با بهترین اپتومتریست اصفهان نیز میتواند به بهبود بینایی و جلوگیری از ضعیف شدن چشم ها کمک کند.