همیشه با ما گفتند که هویج بخوریم تا بینایی خوبی داشته باشیم. اما آیا واقعا تاثیر دارد؟ آیا می شود به طور طبیعی بینایی خود را بهبود بخشید؟ بهترین مواد غذایی برای بهبود بینایی چیست؟ برخی از مواد غذایی برای بینایی مفید هستند و حاوی ویتامین ها و مواد مغذی کلیدی هستند که سلامت چشم را تقویت می کنند.
تقویت چشم از طریق تغذیه مناسب
طبق توضیحات بهترین اپتومتریست اصفهان تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در سلامت و تقویت چشم دارد. برخی از مواد مغذی حیاتی برای سلامت چشم عبارتند از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و مواد معدنی مانند زینک. ویتامین A برای سلامت قرنیه و ملتحمه ضروری است. ویتامین C باعث افزایش تولید کلاژن و محافظت از چشم میشود. ویتامین E خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و چشم را در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند. زینک نیز برای سلامت ماکولا (لکه زرد) حیاتی است. مصرف منابع غذایی سرشار از این مواد مغذی میتواند به تقویت و حفظ سلامت چشم کمک کند.
افزودن آنتی اکسیدان های قوی به رژیم غذایی به سلامت بینایی کمک می کند. هیچ چیز نمی تواند جای یک دید خوب را در زندگی بگیرد. شما می توانید با افزودن روزانه ی مواد مغـذی چه در قالب خوراکی هـا و چـه در قالب مکمل ها به رژیم غذایی خود دید چشمتان را تقویت کنید. ویتامین های موثر بر چشم A-P-E-C-B2 می باشد. و از مواد معدنی موثر بر چشم نیز می توان به روی،کروم، منیزیم و نیکل اشاره کرد.
ویتامین A
بیایید با ویتامین A شروع کنیم. این یک ماده مغذی ضروری برای چشم است. اگرچه ویتامین های مختلفی برای بینایی مفید هستند، ویتامین A به ویژه برای کمک به دستیابی به چشم های سالم مفید است. ویتامین A یک اصطلاح گسترده برای توصیف گروهی از ترکیبات به نام رتینوئید است. رتینول شکل ویتامین A است که از غذاهای حیوانی به دست می آید. در چشم، رتینول توسط سلول های شبکیه جذب می شود و رنگدانه ای به نام رودوپسین می سازد. رودوپسین توسط سلولهای میلهای در چشم برای ایجاد دید در نور کم استفاده میشود. وقتی ویتامین A کمبود داشته باشد، مشکلات دید در شب می تواند ایجاد شود.
فقدان یا کمبود ویتامین A سبب سختی قرنیه و خشکی چشم، کاهش بینایی به خصوص در شب می شود. منابع ویتامین A در روغن ماهی، جگر، کره، میوه های روغنی، پیاز، شیر، غلات، کاهو، گوجه فرنگی، عدس، کنگر، قارچ، مرکبات، میوه های خشک، شلغم، انواع کلم، هویج، زرده تخم مرغ، اسفناج، موز، انبه، خرما، و آئوکادو یافت می شود و برای سلامت بینایی بسیار مفید است.
این ویتامین به شکل فعال آن یک آنتی اکسیدان قوی است. محققان معتقدند این ماده چشم را در برابر آسیب ناشی از مولکول های ناپایدار (رادیکال های آزاد) که تجزیه گر بافت سالم هستند حفظ می کند. کمبود این ویتامین می تواند سبب نزدیک بینی تدریجی ، اگزما، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا گردد.
ویتامین C
یکی دیگر از ویتامین های مهم برای سلامت چشم ویتامین C است. بدن ما دائما در حال تولید رادیکال های آزاد است. به بیان ساده، اینها محصولات جانبی فرآیندهای متابولیک ما هستند که هر روز از زندگی بیداری ما انجام می شود. بدن ما آنتی اکسیدان هایی تولید می کند که با این رادیکال های آزاد مبارزه می کنند. هنگامی که عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها رخ می دهد، منجر به استرس اکسیداتیو می شود. این نوع استرس مسئول بسیاری از فرآیندهای پیری از جمله تشکیل آب مروارید است.
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که می توانیم برای دفع رادیکال های آزاد و احتمالا به تاخیر انداختن تشکیل آب مروارید استفاده کنیم. همچنین نشان داده شده است که پیشرفت دژنراسیون ماکولا را کند می کند، یک بیماری چشمی مرتبط با سن که می تواند منجر به از دست دادن چشمگیر بینایی شود.
ویتامین E
منابع طبیعی ویتامین E : جوانه گندم، کاهو، شاهی، موز، شبدر، نخودفرنگی، عدس، گردو، فندق، بادام، کره، خامه تازه، روغن زیتون، جگر گاو، جگر مرغ، تخم مرغ، بعضی از بقولات سبز و بخصوص روغن های نباتی.
کمبود این ویتامین سبب ورم، بعضی اختلالات چشمی و کاهش مقاومت مویرگ های شبکیه (خونریزی شبکیه) می شود. ویتامین P قابلیت نفوذ عروق، تعدیل و تنظیم را دارد و می تواند آن ها را نـرم و قابل انعطاف نگه می دارد.
ویتامین P
منابع طبیعی ویتامین P : بعضی از بقولات سبز از جمله فلفل سبز، غلات مثل گندم سیاه و میوه جات به خصوص پرتقال. این ویتامین در لیمو ترش، تمشک، گلابی، نارنج و نارنگی نیز به مقدار قابل ملاحظه ای یافت می شود.
این ویتامین یک آنتی اکسیدان است که در کنار مواد مغذی دیگر روند تحلیل دید، ابتلا به دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را که در اثر بالا رفتن سن رخ می دهد کند می کند.
اسیدهای چرب امگا 3
یکی دیگر از ویتامین های مفید برای چشم، اسیدهای چرب امگا 3 است. اسیدهای چرب امگا 3 با زنجیره بلند مانند EPA و DHA وجود دارند که برای سلامت چشم مفید هستند. شبکیه دارای مقادیر زیادی DHA است که به حفظ عملکرد چشم کمک می کند. این اسید چرب همچنین برای رشد مغز و چشم ضروری است، به این معنی که اگر کودک کمبود DHA داشته باشد، بینایی او مختل می شود.
شواهد نشان می دهد که مصرف مکمل های روغن ماهی امگا 3 می تواند برای افرادی که از بیماری خشکی چشم رنج می برند مفید باشد. به عنوان مثال، مطالعه ای که بر روی افراد مبتلا به خشکی چشم انجام شد نشان داد که مصرف مکمل های EPA و DHA هر روز به مدت سه ماه منجر به کاهش قابل توجه علائم خشکی چشم می شود.
فعالیتهای ورزشی و تقویت چشم
ورزش نیز میتواند به تقویت چشم کمک کند. فعالیتهای ورزشی مانند پیادهروی، دوچرخهسواری و شنا با افزایش جریان خون به چشم، باعث بهبود عملکرد بینایی میشوند. همچنین ورزش بهطور کلی سلامت چشم را بهبود میبخشد. ورزش چشم برای تقویت بینایی را دست کم نگیرید.
محافظت از چشم در برابر نور آبی
در دنیای امروز، قرارگیری مداوم در معرض نور آبی صفحات نمایشگر میتواند به چشم آسیب برساند. استفاده از عینکهای آفتابی مناسب برای محافظت در برابر اشعه ماورای بنفش و نور آبی مضر، میتواند به حفظ سلامت چشم کمک کند.
غذاهای سالم بخورید
سلامت چشم برتر ناشی از یک رژیم غذایی سالم است. اطمینان حاصل کنید که مقدار زیادی مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3، روی، لوتئین، ویتامین C و ویتامین E دریافت میکنید. سبزیجات سبز و برگدار مانند کلم پیچ یا اسفناج را در اختیار داشته باشید و سعی کنید از ماهی سالمون، ماهی تن یا انواع دیگر استفاده کنید. ماهی های چرب را در رژیم غذایی خود قرار دهید. تخم مرغ، لوبیا و آجیل و همچنین پرتقال و سایر مرکبات مفید هستند. هرچه تنوع بیشتری از غذاهای کامل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، بهتر می توانید کیفیت بینایی خود را حفظ کنید و از مشکلات جلوگیری کنید.
توجه به تغذیه مناسب، فعالیتهای ورزشی و محافظت چشم از عوامل آسیبزا میتواند نقش مهمی در تقویت و حفظ بینایی داشته باشد.